onsdag 13 april 2011

Dagens "varför"!!!

Raggie-munks eller raggmunkar
som man oxå kan säga :)



Rårörda lingon är easy peasy att fixa själv!

Idag har jag och Lillebror haft en riktig morgonrocks-dag (eller ja, inte han då eftersom det inte tillverkas morgonrockar i sizen very-tiny-indeed). Hela förmiddagen har vi bara myst och sovit. Varför lägger man sig inte och sover så där lite hipp som happ oftare? Det är ju så skönt (å välbehövligt)! Iallafall.

Idag gjorde vi klassikern raggmunk till lunch (ja, vi skulle egentligen haft det till middag men idag var vi lite wild and crazy och tog det till lunch istället) med rårörda lingon. Det är ju sååååå in i nordens gott och lätt att göra och varför gör man inte det oftare? Nu finns det inga ursäkter längre för här kommer receptet;

Rårörda lingon:
1 frp frysta lingon
1 dl strösocker

Raggmunk:
Ca 1 kg potatis
2 ägg
1 dl mjölk
Salt & svartpeppar
2 frp bacon

Gör så här:
Koka upp lingon och strösocker under det att du rör.
Precis när lingonen börjar att koka så ta av dem från spisen och häll upp dem i en skål och låt dem svalna.
Skala och riv potatisen fint i en matberedare eller på ett rivjärn. Blanda ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Rör i potatisen i smeten.
Hetta upp en stekpanna och knaperstekt baconet. Låt det rinna av på en tallrik med hushållspapper.
Tillsätt det överblivna stekflottet från pannan i raggmunkssmeten. Stek raggmunkarna i stekpannan så att de blir gyllenbruna.
Håll raggmunkarna varma genom att du lägger dem på en plåt som du ställer i ugnen (150 grader) medan du gräddar de andra (glupska som vi är skippade vi detta och åt dem så fort de var gräddade).
Servera raggmunkarna med bacon och egna rårörda lingon. Jag klickade dessutom på lite creme fraiche (fet-versionen så klart) och strösslade lite färsk persilja ovanpå (lite extra järn är alltid bra).

Ät och njut och framför allt laga det lite oftare :).

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssst....... Receptet kommer från Middagskorgen.

3 kommentarer :

TapetserarEva sa...

Du gör så fint till bara dig och lillebror!
Det är verkligen jättegott och med din dukning en riktig festmåltid.

Ha en fin dag//Eva

Anonym sa...

Mums med raggmunk fint uppdukat kram Sofia

Anonym sa...

Tack snälla du för receptet! Det ska jag göra på lördag. Mums så gott....tack för tipset. Må väl i solen. Magda =)