lördag 2 juli 2011

Ibland blir det bra!


Ibland får man idéer som poppar upp som man bara måste testa. Ibland blir det bra, ibland blir det bara pannkaka av allt ihop. Iallafall.

Idag bakade jag en kaka som jag fick idén till när jag bakade Tosca-paj för ett par veckor sedan. Det är en hederlig gammal tosca-kaka som jag piffat till med lite smörstek och kanelpudrad rabarber. Jag ljuger inte om jag säger att jag åt upp halva kakan själv. Här får Ni receptet;

Inredningsfruns toscakaka med kanelrabarber

Sätt ugnen på 175 grader.

* 2 ägg
* 2 dl socker
* 1 msk vanlijsocker
* 50 gr smält smör
* 1 1/2 ts bakpulver
* 2 dl vetemjöl

Toscaglasyr:
* Sötmandel, solroskärnor (saltade), pumpafrön (saltade), ca två stora nävar
* 3/4 dl socker, 1/4 dl ljus sirap
* 2 tsk vanlijsocker
* 50 gr smör
* 1 msk vetemjöl
* 1 msk grädde (jag använder fetgrädde, men det går lika bra med kaffegrädde)

Fyllning:
* En rabarberstjälk + lite strösocker + kanel + en klick smör

Gör så här:
Smöra och bröa en springform. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner blandningen i ägg/sockersmeten tillsammans med det smälta smöret. Häll i formen och grädda i ca 20 minuter.

Skär rabarbern i biter (ca 1 cm stora bitar) och lägg i en stekpanna med en klick smör. Pudra över kanel och socker. Låt rabarbern bli varm och lite mjuk.
Öppna försiktigt ugnen (så att det inte blir pys-punka på kakan) och tryck försiktigt ner rabarbern lite här och var i kakan (när kakan varit inne i 20 minuter). Grädda ca 5 minuter till.

Smält alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull på spisen. Värm och rör runt till smöret smält och häll sedan över kakan. Grädda ytterligare 5-10 min på övervärmen i ugnen. KLART. Serveras och avnjutes med en stoooooor klick lättvispad grädde.

Som sagt. Ibland ska man ha tur med sina idéer och ibland blir det bara bra. Å gott. Löjligt gott :)!

KRAM

// Inredningsfrun med lite bak-tur idag :)

3 kommentarer :

Tessan sa...

Låter super smaskigt!Kan du inte göra en länk eller nått där du samlar alla dina goa recept?!

Hem och Lycka sa...

Å mums vad gott, ser riktigt smarrigt ut! Önskar jag hade orken och lusten att baka men den kanske kommer tillbaka så småningom.

Tack snälla för tipset, jo, vi har Gina Tricot här så jag ska ta en kik när jag åker förbi nästa gång. Tack snälla du ändå för att du erbjöd dig!

kram Mia

Johanna Stålros sa...

Men du det låter ju magiskt gott- åhh jag som inte orkar baka.....kram Johanna