söndag 31 juli 2011

Post-gravid-cravings!



Söta Caroline fixade hemleverans.....
.... med macarons idag.
Ljuvliga små skapelser med melonsmak.....
...... och violsmak.
Eftersom jag aldrig har haft någon direkt craving när jag var gravid med Bebis eller Lillebror så tycker jag att det är helt legitimt att jag kan få ha en liten craving nu istället. Som en liten post-gravid-craving liksom.

Idag fick jag till och med min post-gravid-craving levererad direkt hem till dörren. Inte illa. De var söta, små, perfekt runda, färgglada och framför allt mååååånga. Vad är det då jag fått dille på? Jo......macarons. Ljuvligt spröda små macarons. Vad jag har förstått så är det många som tycker att dessa små skapelser är överskattade men jag bara äääälskar dem och förstår inte alls hur man inte kan gilla dem (smaken är ju dock som baken). Jag tycker de känns lite lyxiga och jag äter dem nästan med andakt eftersom jag vet att det tydligen är en hel vetenskap att få dem helt perfekta. Å det har söta St Heaven Street-Caroline verkligen lyckats med (TACK snälla du). Idag fick jag prova macarons med violsmak och med melonsmak och de fullständigt smälte i munnen. Dessutom var de pimpade med söta (ätbara) fjärilar. MUUUUMS!

Men vet ni vad det bästa av allt är? Jo. Min käre make håller igen på sötsaker så jag måste (staaaackars, stackars mig) äta upp alla mina post-gravid-cravings själv :). Tjohoooooooo!!!

KRAM

// Inredningsfrun

Rio de Janeiro-festival i magen!


Assiett från Topiary.

Lattemugg och äggkopp från Topiary.

Idag har vi ätit röv-bröd till frukost. Japp. Ni läste rätt. Röv-bröd (eller filmjölksbröd som de flesta vanliga människor säger). Men det är så vi kallar det och ni kommer att förstå vad jag menar om ni äter det. Ett par skivor (det äter man miiiinst för det är ljuuuvlig gott) så är det som att man har hela Rio de Janeiro-festivalen i magen. Det är alltså sådant bröd som får fart på "grejorna" å kanske inte bästa brödet att börja dagen med om man ska ut på lång bilfärd, if you know what I meen.

Men idag ska jag inte ut och åka bil så då äter jag så mycket jag vill. Å eftersom magen kommer dansa, kan ju jag göra detsamma å det gör jag till de här grabbarna idag. TJohoooooooooo vilket drag. Seize the day du oxå!!

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssssssst....... TACK söta H för brödet vi fick.

lördag 30 juli 2011

Om att utmana ödet!













Foton: Jini Sofia

Jag tänkte så här, att visar jag fler paj-, bak eller muffinsbilder här på bloggen så trycker ni väl snart bakverken rakt i fejjan på mig. Så idag vågar jag inte utmana ödet. Istället bjuder jag på lite bilder på mig och Inredningsnörden för oss kan ni iallafall inte trycka tillbaka i ansiktet :). Så håll tillgodo med bilder från en av de absolut lyckligaste dagarna i mitt liv; Vår bröllopsdag!

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssssst.... Eftersom det ösregnade tog vi alla bilden inne i en studio. Fast nu i efterhand så tänker jag att det hade ju inte gjort något att det regnade. Det hade ju kunnat bli hur coola bilder som helst. Men, men.... By the way så gifte vi oss 2007.

fredag 29 juli 2011

Det var värt det!





Koppar och kökshandduk från Topiary.
Igår bakade jag för första gången ett recept från bak-gurun Leila Lindholm. Jag var bara tvungen att prova detta recept eftersom det verkade så gott när hon bakade det i tv. Iallafall.

Glad i hågen stod jag där i köket och skulle börja baka. Å hej å hå jungman Jansson! Det skulle göras mördeg, skållas (å skalas) mandel, göras mandelmjöl (som jag fick göra i vår lilla, lilla mandelkvarn eftersom vi inte har sådana där fancy maskiner som typ malen/hackar/skivar och sjunger nationalsången samtidigt och som Leila använder), vevas, vispas, geggas, förgräddas, kavlas (vilken jag gav upp när jag påbörjat det eftersom det bara kletade och istället tryckte jag ut degen direkt i pajformen vilket blev kanon), skivas och trixas lite till. När jag väl var klar med pajen så upptäckte jag att den skulle stå EN TIMME i ugnen. VA! Vem orkar vänta i över en timme på att få fika!?!? Inte jag! Jag vill kunna slänga ihop något gott till fikat OCH äta på ca en halvtimme utan att behöva spendera en evighet (ja det känns ju som det när man är fikasugen) med att baka (jag vill bara poängtera att kakan absolut inte var svår att göra, bara lite för många olika moment för min del). MEN. När kakan ääääntligen stod på bordet och första tuggan tagits så............. var det sannerligen såååååå värt det! För dra mig sidledes så gott det var. Jag tror inte ni förstår. Det var SÅ gott! Ljuvligt gott!
Så det var inte sista gången jag bakade kakan som jag knappt kan uttala namnet på. Men nästa gång struntar jag i att skålla mandeln (vem känner skillnad när den ändå ska malas) och trycker ut mördegen direkt i formen (utan att ens försöka kavla ut den först) så spar jag lite tid iallafall :). Här kommer receptet till godaste päronpajen ever (det kursiva är så som jag gjorde);

Päronpaj med mandelfyllning
Ingredienser
Mördeg
150 g smör, kallt (jag tog 100 gr margarin + 50 gr extrasaltat smör)
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 st ägg, ekologiskt
Fyllning
300 g mandel, skållad (nästa gång skippar jag att skålla och maler mandeln precis som den är)
3 dl strösocker
3 st ägg, ekologiska
250 g smör, rumstempererat (jag tog 200 gr margarin och 50 gr extrasaltat smör)
1 dl vetemjöl
2 st bittermandlar (jag tog tre bittermandlar. Nästa gång kommer jag nog att ta fyra)
2 burkar päronhalvor, konserverade
(2 msk vaniljsocker tog jag oxå i)
Till servering
grädde, lättvispad (plus lite vaniljsocker)

Gör så här;

1. Mördeg
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.

2. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop.

3. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Fyllning
Mixa mandeln till smulor i en hushållsmixer med knivblad. (Jag tog mandelkvarnen.)

6. Tillsätt strösocker och ägg och mixa tills smeten är helt slät.

7. Häll över smeten i en bunke och rör i det mjuka smöret tills smeten är slät.

8. Sikta och vänd försiktigt i vetemjölet och smaksätt med finriven bittermandel.

9. Kavla ut mördegen (eller tryck bara ut den i formen) och klä en pajform (28 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel.

10. Fäst aluminiumfolie runt insidan av kanten (så att den håller upp kanten på skalet när den förgräddas). Det här skippade jag. Jag brukar grädda pajen som den är och om kanterna glider ner brukar jag bara ta en sked och trycka upp kanterna igen samtidig som jag snurrar på pajformen.

11. Grädda i cirka 10 minuter så botten fått en gyllene färg.

12. Ta ut skalet och låt det svalna.

13. Fyll pajskalet med mandelsmeten.

14. Häll av och skiva päronhalvorna i ganska tunna skivor.

15. Tryck till dem som solfjädrar och lägg dem med 2 cm mellanrum i pajen. Det går åt cirka 7 halvor till en paj på 28 cm i diameter.

16. Strö över mandelspån (snåla inte!!).

17. Grädda pajen gyllene i cirka 1 timme.

18. Servera med lättvispad grädde.

Ät och njut!

Så. Nu ska jag mysa i soffan med min käre make.

KRAM

// Inredningsfrun

Pssssssst..... Jag har fått önskemål på att jag ska kategorisera mina recept här på bloggen så att det blir lättare att hitta och skriva ut. Jag jobbar på det :)......

Om ni undrar vart jag har hållt hus....







... så har jag sooooovit hela dagen. Japp. Så är det faktiskt. Det ösregnar ändå här på the Island idag.

Nu ska ska vi åka och fika. Busy, busy day :).

KRAM

// Inredningsfrun

Pssssssst.... Idag visar jag lite gott och blandat från Topiary. Håll tillgodo!

torsdag 28 juli 2011

Plötsligt händer det!

Å så har det äääntligen kommit upp lite
nytt i tallrikshyllan i köket.
Vackra assietter till morgonmackan.
Vackra "havregrynsgröts-skålar".
Lattemuggar till morgonkaffet.

En äggkopp till dig å en äggkopp till mig!
Blårutig kökshandduk från Topiary och liten korg (som
är rea-fynd) från Indiska.

Japp plötsligt händer det! För idag har jag faktiskt någonting nytt att visa från vår lilla tallrikshylla (som Ni har fått se er till leda på) och det var minsann inte igår, vill jag lova.

Att det plötsligt hamnat något nytt i hyllan ska jag faktiskt tacka min käre Inredningsnörd för (till alla nya läsare kan jag berätta att det är min käre make som går under namnet Inredningsnörden. Ni kommer att förstå varför...) eftersom det är hans förtjänst, kan man säga. Som de frukost-fantaster vi är så tyckte han att om vi har lattekoppar till morgonkaffet så måste vi ju ha assietter till frukostmackan också. Dessutom måste man ju så klart ha djupa skålar till havregrynsgröten på morgonen. Så klart.

Det är vardagslyx att få äta rågmacka och havregrynsgröt till frukost på såååååå vackert porslin. Eller vad säger Ni?

KRAM

// Inredningsfrun

Pssssssssst..... Allt vackert porslin (från Greengate) kommer från Topiary.

Pallar ni med?







Pallar Ni månne med ett litet tips så här på morgonkvisten, kära bloggläsare? Sötaste lilla pallen (Ni fattar va. Pallar med?? Moahahaha....) i zink har jag gått och suktat efter läääänge på Maxi men liksom kommit till skott att köpa. Men nu behövde jag en liten pall så att jag når upp till hyllorna ute vid min planteringshörna. Alltså en perfekt ursäkt att handla något lite lagom onödigt........ Iallafall. Glad i hågen styrde jag kosan mot Maxi och döm om min förvåning när de var rea på pallen. Tjohoooooooo!! 60 pix fick jag betala för den. Inte illa.

Schysst pall (det stod att det var en piedestal men jag har provstått den både inne i butiken och ett antal gånger hemma och den håller. I promise!) till ett ännu mer schysst pris. Perfekt!

Jag älskar att fynda!

KRAM

// Inredningsfrun

Pssssssssst...... Dagens väderrapport från the Island; Ösregn. Perfekt gym-väder alltså. Å fikaväder :)....... tjohoooooooo!!