tisdag 10 april 2012

Efter påsk kommer GI


Vågig gratängform från Louise Interiör.

Efter all(eventuell)påskmat, påskägg, påskgodis, fika, middagar, fika, mer godis så kan det ju vara skönt att ge kroppen något grönt och skönt och inte så kolhydratspäckat. Inte för att jag är speciellt bevandrad i den kolhydratfria kosten eller de där dieterna med konstiga förkortningar. MEN. Jag gillar ju att äta och prova ny mat och efter påsk är det gott med GI-inspirerad mat. Så enkelt är det :)

Så idag bjuder jag er på ett dödens gott (inte bokstavligen för det hade ju varit illa :S...) recept från Middagskorgen. Only for you;

Lasagne med zucchini (4 port, 40 min)
1 zucchini (jag tog två eftersom jag älskar zucchini och vill ha mycket. För min del hade det inte räckt med en...)
Salt (jag tog även italiensk salladskrydda.... go figure!)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
2 tsk basilika
2 tsk oregano
1 frp nötförs ca 500 g
1 burk krossade tomater
1 lagerblad (glömde jag)
Salt & svartpeppar
Smör
1½ dl vispgrädde (jag kan ha tagit liiiiiiiiite mer.... hm...)
½ dl mjölk
1 frp mozzarella
Tillbehör:
Sallatsmix
Små tomater
How to do it:
Sätt ugnen på 225°.
Skölj och skiva zucchini tunt på längden gärna med en osthyvel. Lägg skivorna på hushållspapper och strö över lite salt för att dra ut överflödig vätska.
Skala och hacka gul lök och vitlök och fräs dem i olivolja tillsammans med basilika och oregano.
Tillsätt nötfärs och bryn den till en smulig röra. Tillsätt krossade tomater, lagerblad, salt och svartpeppar. Låt koka i 5 minuter.
Smörj en ugnsfast form med smör och lägg ett lager med zucchiniskivor på botten.
Varva sedan nötfärsröra, zucchini och nötfärsröra och avsluta med ett lager zucchini. Blanda vispgrädde med mjölk och häll över. Riv mozzarella grovt och strö den över gratängen.
Grädda i ca 25 minuter eller tills lasagnen fått färg.
Servera tillsammans med sallat och tomater. Ät och njuuuut!

Nästa gång kommer jag att kasta ner lite fetaost i lasangen eller i salladen. Det tror jag blir mumma!

Nu ska jag sova. Imorgon blir det en busy busy dag för mig.
KRAM

// Inredningsfrun

5 kommentarer :

La Dolce Vita -vardag när det är som bäst! sa...

Nyttig mat kan sannerligen behövas efter denna underbara svullarledighet. Ser jättegott ut.

Ha en fin vecka, kram Caroline

frida sa...

GI rockar verkligen och det du lagat ser fantastiskt gott ut!

Villa Sjöhaga sa...

Hej! Hittat hit för första gången!:)
Jag var på jakt efter en vit stor träblomlåda hela dagen igår. Vart har du fått tag i din fina?
//kram

Browneyedgirl sa...

Nyttig mat är välkommen =) Men jag har varit dunder förkyld över påsk och är fortfarande, så inte haft aptit, på gott och ont *skrattar* Men det goda är att omfånget runt midjan åtminstonde inte stigit.
Väntar med spänning på vinnaren av byxan du lottade ut *nyfiken* Kramen denna regniga dag

Anonym sa...

Ser jättegott ut, det där receptet måste jag prova!
Mvh Maria