onsdag 26 augusti 2009

Visst är det ganska skönt.....






.... att slippa kladda så mycket när man bakar!!! Det tycker jag iallafall!!! Så detta brödet är en klar favorit hemma hos oss. Bara till att kladda ihop, jäsa, kladda ut på plåt, jäsa och sedan in i ugnen - klart!!! Här får ni receptet på godaste franskbrödet;

Inredningsfruns mumsiga franskbröd
  • 50 gr jäst
  • 7 dl lummet vatten
  • 1 ½ msk flingsalt (ta vanligt om du bara har det hemma)
  • 1 msk socker ( honung funkar oxå bra!)
  • 2 ägg + 1 ägg till pensling
  • 5 msk olivolja (eller annan om du tycker om det bättre)
  • 18 dl mjöl - blanda hur du vill ( jag tar 10 dl vetemjöl, 5 dl rågsikt och 3 dl grovt rågmjöl)
  • Solroskärnor ( efter smak, jag tar ca 1 - 2 dl)
Häll jästen i en bunke. Häll i vatten, salt, socker, ägg och olja. Rör så att allt blir blandat. Häll i ca hälften av mjölet och arbeta ihop degen med en slev, häll i sista mjölet. Arbeta ihop. Degen blir inte sådär smidig och så att den lossnar från sleven utan den är kletig!!! Lägg över en bakduk och jäs i 30 minuter (lägg lite mjöl på toppen av degen så slipper du att den fastnar i bakduken).

Häll degen på en smord stor plåt. Jäs i ytterligare 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg. Strö på vallmofrö och sesamfrö. Skjuts in i ugnen i allt mellan 35 -45 minuter. Brödet är klart när det är lite lagom gyllenbrunt (brödet blir dock inte speciellt högt)! Serveras nybakat (även supergott att rosta) - MUMS!!!

Lycka till!!

// Inredningsfrun

Inga kommentarer :