torsdag 14 april 2011

Veckodags-flum




Är det lördag? Är det måndag? Är det torsdag?

Ja, då var man tillbaka i det det där sköna veckodags-flummet som bara infinner sig när man är mammaledig eller när man har semester. Sååååå skönt är det iallafall! Man har liksom viktigare saker för sig än att ha koll på veckodagarna. Som att pilla sig i naveln, fika och vara ute så mycket det går i den friska luften. Som sagt, mycket mer viktiga saker :).

I dagens Middagskorg var det Wallenbergare gjort på fisk. Även detta recept var easy peasy att göra (tog ca 40 minuter) och såååååå gott. Vi gör ofta "fiskefrikadeller" (som min halv danske man kallar det) här hemma men har då har vi blandat lite olika fisksorter. Denna "Wallenbergare är dock enbart gjort på torsk. Mycket, mycket gott! Only for you, dear bloggreaders, kommer här receptet som ni definitivt måste prova. Varsågoda;

Wallenbergare på fisk med potatismos och små fina gröna ärtor

Potatismos:
Ca 1 kg potatis
Salt
1 msk smör (nääää, det var snålt tilltaget tyckte jag och tjongade i minst det dubbla!!)
1–1½ dl mjölk
Eventuellt 1 krm riven muskot
Svartpeppar (jag tog vitpeppar + ett ljuvligt Pantoffelsalt som är super till alla sorters potatisrätter)

Wallenbergare på fisk:
1 frp torskfilé 400 g
Salt & vitpeppar (jag tog även salladskrydda och citronpeppar)
1 dl matyoghurt
½ frp fryst dill (jag slängde även ner hackad gräslök eftersom det låg och skräpade i frysen)
Ströbröd
Smör

Tillbehör:
1 frp frysta gröna ärtor
Ev. skirat smör

Gör så här:
Skala och skär potatisen i tärningar som sedan kokas i lättsaltat vatten tills de blir mjuka, ca 10 min.
Skär fisken i mindre bitar. Mixa tillsammans med salt, peppar, matyoghurt och dill. Forma till 8-10 biffar. Tips! Skölj händerna med kallt vatten så går det lättare att forma biffarna. Vänd biffarna i ströbröd. Stek dem sedan i smör på medelvärme 4–5 min per sida.
Häll av vattnet från potatisen. Klicka i smör, smaksätt med svartpeppar och ev. riven muskot.
Ta fram en elvisp, späd med mjölk, lite i taget och rör försiktigt med elvispen till önskad konsistens.
Koka upp vatten till ärtorna och låt dem ”doppa sig” i 1 minut.
Servera Wallenbergarna med potatismos och små fina gröna ärtor och ev. skirat smör.
Vi skippade det skirade smöret och klickade istället i en extra klick i potatismoset. Mums!
Ät och NJUT!!

Imorgon ska det bli varmt och skönt här på the Island. Det var sannerligen inte en dag för tidigt.

KRAM

// Inredningsfrun

2 kommentarer :

♥ Min lilla Stuga ♥ sa...

Det låter som helt ljuvliga dagar. Det skulle man kunna stå ut med. :)) Vilken god mat och nyttigt. Mums. Tack för att du delar med dig av recepten. Ha det gott. Kram

Anonym sa...

Tack för receptet! Det ska jag testa ser riktigt gott ut och jag är en stor fiskvän.

Nu ska jag strax dra mig tillbaka har nyss fått distanshealing och känner mig riktigt trött. Förkylningen som jag dragits med hela veckan gör sitt till också.

Nu ska jag följa med John Blund till drömmarnas land.

Ha det gott!

Nattiskramar Renate