tisdag 21 juni 2011

Inredningsfruns lilla pelargonskola

Jag får många frågor angående mina små pelargonsticklingar som jag har lite här och var. Å för att vara riktigt ärlig så har jag bara testat mig fram och jag har inte speciellt gröna fingrar så följ mina råd på egen risk. Iallafall. Här kommer min lilla pelargonskola;

* Hitta, köp, låna en Mårbacka-pelargon.
* Knipsa av en bit ner på stjälken vid en av förgreningarna (där bladen sitter). Bilden visar var jag har knipsat av en av mina sticklingar.
* Stick ner pelargon-sticklingen ett par centimeter i en kruka (Jag använder mina små konservburkar. De är perfekta till det) med jord. Jag har använt precis vilken jord som helst, de tar sig lika bra i alla sorter. Ta bort de blad som hamnar under jorden. OBS!! Jag sätter aldrig mina i vatten innan. Bara om jag vill ha dem som prydnad. Jag tycker de tar sig bättre om man bara tjångar ner dem i jorden direkt.
* När sticklingen börjat blomma och vuxit till sig brukar jag flytta den till en större kruka. Var försiktig när du lossar sticklingen eftersom den har satt rötter i den lilla krukan. Dessa vill man ju inte slita sönder!
* För att det ska se lite "mer" ut brukar jag sätta tre sticklingar i varje kruka.
* Jag brukar plantera om mina sticklingar efter ca en månad. Det har fungerat bra för mina plantor iallafall. Har inte en aning om det är "rätt eller fel".

Så. Nu vet ni. Så börja knipsa och plantera så har ni sna
rt ett hel liten härlig Mårbacka -familj :).

KRAM

// Inredningsfrun

Psssssssst....... Jag har även testat att ta sticklingar på mina vita Mårbackor men de blir mycket klenare. Så jag håller mig till de rosa.

3 kommentarer :

Johanna Stålros sa...

Tack snälla jag har försökt ta sticklingar flera gånger, men satt dem i vatten och de har ruttnat...nu förstår jag varför;) Kram Johanna

Pernilla Carlström sa...

Tack för tipset! Jag har länge varit sugen på att "låna" en mårbacka av syrran och prova göra sticklingar...nu ska jag göra det!

Och tack för en bra blogg!
/Pernilla

Anna-Maria sa...

Tack för dem fina råden, har en "vanlig" pelargon här hemma som behöver "nypas" av lite här och där och jag har aldrig lyckats med detta förut, men nu vet jag vart felet ligger så nu skall jag bums göra detta du skriver!
Tack