måndag 23 januari 2012

Guide till den perfekta semlan!

Så. Nu ska jag berätta hemligheten bakom de absolut godaste semlorna.
Först bakar ni små semlebullar enligt detta receptet som är noga utprovat :). Gör nu småååå bullar. Det är liksom hela grejen. Att få en munfull med semla och inte behöva moffa in en gigantisk i ansiktet.

Då går vi vidare till... grädden! Forget about smal-varianten. Det blir liksom inge bra. Alls. Ta hellre en liten semla med riktig fet-grädde än en stor med trams-grädde. Så. Vispa grädden tillsammans med en nypa socker till du får grädden lagom hård. Typ "håll-bunken-över-huvudet-å-ingen-grädde-ramlar-ut"-hård. Nu går vi vidare.....
..... till bullen! Skär av toppen på bullen så att du får ett litet, litet lock. Nederdelen av bullen tar du sedan och gröper ur med en gaffel. Å nu går vi vidare.....
Blanda mandelmassa med lite av den vispade grädden
så att den blir lättarbetad och mjuk.....
..... blanda sedan i det urgröpta brödet i mandelmassa/gräddblandningen. Detta är alltså det du fyller din semla med. Det är inget festligt att få en platt "kaka" med mandelmassa när man tar en tugga i semlan så därför gör jag alltid denna blandning istället. Det blir som en len kräm som bara smäääälter i munnen. Yummi! Nåväl.
Lägg sedan i den smarriga mandelmassablandningen i bullarna och klicka till sist på en stor klick fet-grädde ovanpå bullen. Strunta i att spritsa ut grädden så där fancy fancy. Det ska se lite hemmagjort och rustikt ut, tycke jag. Lägg på det lilla "bröd-locket".
Till sist. Glöm för tusan inte att pudra de små delikatesserna med florsocker.
Det är liksom halva grejen. Det ska se ut som man doppat nästippen i snö när man har tagit första tuggan. Lite sådär Maja-gräddnos-aktigt-sött :)!


Så. Nu finns det inga ursäkter för att inte göra egna små mini-semlor. Gör´t bara och bjud in lite vänner på fika. Bästa sättet att sätta lite guldkant på vardagen.

KRAM

// Inredningsfru

Psssssssssst....... Min mini-semla kommer så klart ha en given plats i min blogg-bak-bok :). Inget nytt under solen men min absoluta favvis!

7 kommentarer :

Anonym sa...

Tack för bra beskrivning och fina bilder av minibullarna
Vem kan motstå dessa. Ska absolut baka i veckan.
Jag uppskattar ditt positiva sätt att skriva. Jag tror att
vi alla blir lite gladare när vi läser dina inlägg.
Tycker också det är så fint att se era vackra barn, de
ser så goa och glada ut.

Kram från Monica i Skåne

Anonym sa...

Mumsfilibabba:)
Skulle önska att jag kunde plocka ut en semla genom skärmen, hur gott som helst;)
Kram Katharina

Vita möbler och barnbus sa...

Hejsan hej!
ville ju kika på hur det där bullreceptet ser ut....men man kommer ju inte till det när man klickar på din länk :-)
så vart hittar jag det då?

Ha en härlig dag
Kram//Anja

Vita möbler och barnbus sa...

Men oj....det kommer ju här under ;-)
Sorry!

Kram//Anja

Anonym sa...

Hej!!! Va kul att läsa ditt sätt att få fram den bästa semlan! Min mamma har gjort likadant som du i alla år och jag kan verkligen hålla med de är supergoda!!!! Ha en bra dag! Kram Petra

Lotta sa...

Precis så där har jag alltid gjort inkråmet också, absolut godast! (Man mamma brukade ha i lite, lite bittermandel också, blir också väldigt gott!)

Sahra sa...

Jag har aldrig bakat semlor. Äter typ en om året och då ska det vara wienersemla. Men alltså, dina bilder och ditt recept gör att det vattnas i munnen. Jag måste prova.