torsdag 22 december 2011

Jordnöts-knäck


2 dl ljus sirap
2 dl socker
I msk flytande honung
1 msk vaniljsocker
2 dl salta jordnötter (minska till 1 dl om ni inte vill ha så "nötiga" knäck. Men i love it så jag vill ha mycket)
0,5 dl hackad sötmandel
2 msk ströbröd
2 msk smör

Blanda sirap, socker, honung, vaniljssocker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp hastigt och rör om då och då. Koka i ca 25 minuter eller tills smeten fixar kulprovet (droppa lite smet i iskallt vatten. Går smeten att rulla ihop till en kula är knäcken klar). Tillsätt jordnötter, mandel, smör och ströbröd.
Fördela smeten i knäckformar. Om man vill (och har tiiiiiiiid), kan man plutta på en chokladdoppad jordnöt (lite extra mums och kalorier behövs ju alltid).

Ät och njut men glöm för i helskotta inte att borsta tänderna ordentligt. För det är mycket socker och annat härligt i dessa små munsbitar.

KRAM

// Inredningsfrun

3 kommentarer :

Ingrid sa...

Hemligheten är att smörja plåten eller det man har knäckformarna på med lite olja, då står de still! :) God Jul!

Anonym sa...

Oj va gott! Jag har bakat julbröd och smarriga snickersrutor.
Önskar dig en fin julhelg!

Susanna sa...

Hejsan

Oj vad gott, här har vi gjort tryfflar med
dumlelikör.

Önskar er alla en god jul
Krammiz
Sussi