söndag 26 augusti 2012

Som utlovat!



Idag har vi haft goda vänner över på besök i den ljuvliga sensommarvärmen (SMHI hade utlovat 15 grader och ösregn hela dagen men tji fick de liksom) och då bjöds det så klart på hembakat. Jag slog till på min och resten av familjens favvis som alltid går hem hos både stora som små; Kardemummakaka! Den är egentligen en vanlig sockerkaka som jag gett lite extra kärlek. Jag bakade den häromveckan och som utlovat kommer här receptet. Lite "bättre sent än aldrig", men ändock :). Så. Varesgoda;


Inredningsfruns saftiga kardemummakaka

* 3 stora ägg
* 3 dl mjöl
* 1,5 tsk bakpulver
* 1,5 socker
* ca 1,5-2 msk vaniljsocker (det beror på vilket sorts vaniljsocker du använder. Ju bättre kvalitet desto mindre mängd. Bäst blir ekologiskt vaniljpulver!)
* 2 tsk stött kardemumma (jag använder aldrig mald kardemumma till denna kaka eftersom jag ääälskar när man ser och känner den stötta kryddan. Snyggare och godare och så doftar det så gott av stött kardemumma i hela huset)
* 200 gram smör (helt ok att använda margarin om ni har det hemma. Men kakan blir betydligt godare med smör. Eller ja..., allt blir godare med äkta smör :D)
* 1 dl filmjölk (Mjölk funkar också så klart. Eller turkisk yoghurt)
* ströbröd till formen (jag brukar mosa Marie-kex om vi har slut på ströbröd. Blir kanon det oxå!)

How to do it;
Slå på ugnen på 210 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform. Smält smöret och häll i filmjölken och ställ åt sidan att svalna av. Blanda bakpulver och mjöl. Stöt kardemumman.
Vispa ägg, socker, vaniljsocker pösigt och häll sedan ner smör/filmjölken, kardemumman och vänd till sist försiktigt ner mjöl/bakpulverblandningen. Häll smeten i en form och swoooosch in i ugnen. Under tiden kakan är i ugnen (cirka 30-35 minute) hinner du dammsuga, vika tvätt, städa köket, ge kidsen mellis, sy ett lapptäcke, lära dig grekiska... ish!!!
Prova med provsticka så att inte kakan är för kladdig och ha då kakan inne ett par minuter till. Är kakan för torr så.....ja..bättre lycka nästa gång liksom.

Idag serverade jag kakan med kanelgrädde och vinbär.Extra, extra yummi, yummi. Det är ju bara söndag en dag i veckan :).

Nu, leta rätt på Alvedon, nässpray och näsdukar. Snart, sova bort förkylning.

KRAM

// Inredningsfrun





4 kommentarer :

Paulina sa...

Mums. älskar enkla fikaidéer som ändå har det lilla extra!
/Paulina

Gabriella sa...

Oj så gott det lät! Det får man prova=)

Browneyedgirl sa...

Låter mummsig =)
Här lovas sol idag, just nu grått men bara att vänta och se.
Ha en härlig måndag!
Kram

ETT FRIDFULLT HEM sa...

Åh gud så gott!! Måste testas!!